Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Acord per una economia circular al Vallès

22 de juny de 2017


Ajuntaments, entitats i agents comarcals signen un acord pioner per transformar el model de consumir i produir, i limitar l’impacte en el medi ambient

 

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, les entitats comarcals, el conjunt de municipis del Vallès Occidental i 15 agents dels àmbits social, ambiental i econòmic van signar dilluns l’acord Vallès Circular, per posar la comarca al capdavant dels processos de transformació i evolució cap a un model econòmic més sostenible, impulsant la col·laboració público-privada amb la incorporació dels principis de l’economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental. En definitiva, una oportunitat per transformar el model de consumir i de produir, articulant processos de millora competitiva en les empreses i de desenvolupament social, que limitin l’impacte en el medi ambient.

 

Aquesta iniciativa reflecteix el compromís i la voluntat de l’administració i dels agents privats d’assumir la seva responsabilitat en la superació de l’actual model econòmic que, basat en produir, utilitzar i tirar, es mostra insostenible a mig i llarg termini. També es pretén per treballar per la implementació de l’economia circular, que posa l’èmfasi en l’ús sostenible dels recursos, amb la reutilització, la reparació i l’increment del reciclatge com a mesures per allargar al màxim el temps de vida de productes, materials o energia, i obtenir-ne beneficis, tant ambientals com econòmics i socials.

 

Un canvi de model que s’està promovent de forma decidida a Europa per impulsar la competitivitat mundial, fomentar el creixement econòmic sostenible i crear nous llocs de treball. A Catalunya, es desenvolupa a través de l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular aprovada pel govern català o les iniciatives de la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles, entre d’altres, que actuen com a elements de referència per a la implementació de polítiques i actuacions al territori.

 

El Vallès Occidental és un espai territorial idoni per alinear les polítiques i actuar a favor del canvi. Es compta amb una massa crítica rellevant pel que fa a empreses i agents clau (universitats, centres de recerca, organitzacions empresarials, grans empreses...), així com una tradició en polítiques i estratègies de concertació i col·laboració per al desenvolupament de la comarca. Un escenari adient per actuar i accelerar la transició cap a una economia circular, per esdevenir un territori de referència pel que fa a l’aprofitament del nou model en favor d’un major i millor desenvolupament que ajudi a generar riquesa i ocupació, millori la qualitat de vida de la ciutadania i alhora afavoreixi una millora en el medi ambient.

 

L’acord signat dilluns se centra en:

 • La integració de polítiques i l’actuació transversal.
 • La creació d’un ecosistema de col·laboració público-privat.
 • El reconeixement d’empreses i entitats que actuïn com a agents de canvi.
 • El potencial de l’administració per influir en el model econòmic.
 • El suport al teixit productiu per avançar a través de l’ecodisseny de productes i serveis.
 • L’ecoinnovació o la simbiosi industrial.
 • La realització d’actuacions per apropar la ciutadania a un model de consum responsable, orientat a compartir, reutilitzar, reparar, reciclar i consumir productes i serveis de proximitat.

Un acord que no és una actuació aïllada: és fruït del treball iniciat al 2016 per mobilitzar els actius del territori i la constitució del primer embrió per una acció global, la Xarxa d’Impuls a l’Economia Circular al Vallès Occidental, formada per un grup d’ajuntaments de la comarca, universitats i centres de recerca, organitzacions empresarials i professionals, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. La Xarxa ha dissenyat un pla de treball fins al 2020, un treball compartit per definir un pla d’actuació i de col·laboració a l’entorn de 5 eixos: Divulgació i sensibilització, Informació i detecció d’oportunitats, Accés a l’ecoinnovació i ecodisseny, Emprenedoria i ocupació, i Simbiosi industrial.

 

I amb la voluntat de fer fort aquest acord, s’obre a partir d’ara la possibilitat s’hi puguin adherir empreses i altres organismes del territori que comparteixin l’interès i la voluntat de treballar pel canvi de model. • L'alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, signant l'acord Vallès Circular. Font: CCVOC
 • Ajuntaments i entitats vallesanes han signat l'acord Vallès Circular. Font: CCVOC

Documentació adjunta

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2018 Tots els drets reservats