Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Mostra sobre els refugiats de la Guerra Civil

9 de juny de 2017


L’arxiu municipal de Vacarisses també participa en aquesta exposició virtual, presentant una relació de persones que hi van fer estada, entre altres documents

 

En el marc del Dia Internacional dels Arxius, la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona proposa la mostra virtual 1936-1939: Uns altres refugiats. S’hi poden visualitzar 144 documents procedents de 41 arxius d'ajuntaments de municipis menors de 10.000 habitants, entre els quals hi ha Vacarisses.

 

Es tracta d'una mostra eminentment visual que, a partir de la documentació dels arxius municipals, vol acostar-nos les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil, connectant, així, amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI. A més, amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l'interès, alhora que es posa en valor la importància d'una correcta gestió dels fons documentals. 

 

A partir dels documents datats entre 1936 i 1939, es mostren diferents aspectes relacionats amb l’impacte social de l’arribada dels refugiats a municipis de la demarcació de Barcelona, com el control administratiu, econòmic i polític per part dels ajuntaments i de la mateixa Generalitat de Catalunya o la gestió dels recursos bàsics subministrats, com assistència sanitària, aliments, roba i allotjament. En el cas de Vacarisses, es poden visualitzar una carta de la Generalitat, un cartell del Comissariat d'Assistència als Refugiats i una relació de les persones refugiades que van fer estades al municipi vallesà.

 

Galeria d’imatges, mapa i vídeo

Els documents es presenten en una galeria d’imatges organitzada en sis àmbits, que responen a diferents continguts i tipus de materials, com correspondència oficial i personal, fotografies, postals i cartells, entre d’altres. A més, un mapa ajuda a geolocaitzar els arxius municipals que disposen de la documentació relacionada. Un text del director del Museu Memorial de l’Exili, Jordi Font, serveix d’introducció de l’exposició virtual, que es complementa amb un vídeo del testimoni de les vídues de refugiats del municipi de Sallent que figuren en els documents escrits de l’Arxiu Municipal. • Relació de persones refugiades a Vacarisses, de 1939.

Enllaços relacionats

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2018 Tots els drets reservats