Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Els valors educatius i culturals de la nova gestió dels menjadors escolars de Vacarisses

16 de gener de 2014


El curs escolar 2013-14 es va encetar al setembre amb una nova gestora dels menjadors de les dues escoles bressol de Vacarisses, El Xic i El Cuc, i de les escoles d’educació infantil i primària, Pau Casals i Font de l’Orpina.

 

L’encarregada de gestionar-ho és +Més Eficiència Social, una cooperativa sense ànim de lucre, en col·laboració amb Frescoop i a través de la Ute Mesfresc. Per això, quan el projecte que està duent a terme a Vacarisses obtingui beneficis, aquests es destinaran a sufragar beques menjador. La xifra prevista és d’unes 15 beques de cara a finals d’any. A més, l’1% de la mercaderia es dóna al Rebost de Vacarisses per a les famílies amb necessitats.

 

Una altra novetat de la cooperativa és que les activitats que s’organitzen durant les hores de menjador no són dirigides i, a més, els infants juguen amb els monitors i les monitores. Segons la cooperativa, l’objectiu és “un major ordre i més llibertat d’elecció per als infants, sempre amb una metodologia pedagògica a l’hora de confeccionar les activitats proposades”. També s’organitzen assemblees amb els nens i nenes perquè “ens els creiem i, de la seva opinió, en surten coses a millorar”.

 

Quant als infants amb necessitats especials, la cooperativa treballa amb l’EAP de Terrassa i les direccions de les escoles de Vacarisses per donar eines a l’equip de monitoratge, a més del seguiment d’una psicopedagoga.

 

Dieta saludable

Una de les principals aportacions del projecte són menús rics en proteïna vegetal, tal com recomana la Generalitat des de fa uns mesos. En detectar un augment dels casos d’obesitat, les al·lèrgies i les intoleràncies, es va canviar la piràmide alimentària, prioritzant els llegums diaris i relegant les carns vermelles a ingestes ocasionals. Quant a les carns d’aus o blanques i als peixos, es va aconsellar menjar-los un cop a la setmana.

 

Aquesta opció ha trobat famílies partidàries i altres detractores, fet que la cooperativa considera normal, ja que “cal un canvi de mentalitat cultural”. Per explicar la iniciativa, es va començar amb una formació especial adreçada a l’equip de monitoratge i de cuina. Tot seguit, es va convocar una assemblea informativa amb les famílies, on també van assistir representants d’IADIN (Institut d'assessorament dietètic i nutricional).

 

Pel que fa a la presentació dels aliments, s’han buscat alternatives, com un segon plat suggerent per als infants. Un bon exemple n’és l’hamburguesa de llegums, una nova fórmula que s’ha treballat directament amb el fabricant.

 

Xef del Dia

Com que els infants solen rebutjar la proteïna vegetal, s’han buscat mecanismes per facilitar-ne la introducció i l’adaptació progressiva. Un dels que ha tingut una millor rebuda és el Xef del Dia, en què, un cop a la setmana, tres infants de quart, cinquè o sisè entren a la cuina per familiaritzar-s’hi, juntament amb algun ajudant més petit. La cap de cuina els n’explica el funcionament i el tipus de menjar, i els argumenta la importància de la proteïna vegetal. Després de manipular els aliments, fan una presentació del plat davant la resta de companys i companyes.

 

Fins ara, el Xef del Dia sols es feia a l’escola Font de l’Orpina, però, des d’aquest mes de gener, també s’organitza al centre Pau Casals, tot i no haver-hi cuina.

 

Valoració de la Comissió de Menjador

El regidor d’Ensenyament i president de la Comissió de Menjador, Josep Mª Gibert, fa una valoració “molt positiva” de la nova gestora de menjador durant el primer trimestre escolar. I especifica: “Ha estat un canvi molt important i vull remarcar l’opinió en aquest mateix sentit dels membres que formen part de la Comissió de Menjador, les direccions de les escoles, les diferents Ampes i representants de pares i mares, tant pel projecte que s’està duent a terme com per les millores en el càtering d’aquells centres sense cuina pròpia i en el servei d’atenció i cura dels infants”. Tanmateix, “som conscients que els canvis que s’estan realitzant requereixen un temps raonable d’adaptació per a tothom”, reconeix Gibert.



  • El Xef del Dia del 16 de desembre, a l’escola Font de l’Orpina.
  • El Xef del Dia del 16 de desembre, a l’escola Font de l’Orpina.
  • El Xef del Dia del 16 de desembre, a l’escola Font de l’Orpina.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats