Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars

2 de maig de 2016


Pioner a l’Estat espanyol, es durà a terme a les àrees periurbanes de diferents municipis del Vallès Occidental, Vacarisses entre ells

 

Els alcaldes i responsables de Medi Ambient de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses, i de la Diputació de Barcelona van reunir-se divendres amb investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per establir el pla d’acció d’un projecte pilot per al control de la fertilitat en senglars. Està previst que es posi en marxa a finals del mes d’agost. El projecte serà el primer d’aquestes característiques a l’Estat espanyol i permetrà estudiar la viabilitat i contrastar l’efectivitat de l’aplicació d’una vacuna immunocontraceptiva en la població de senglars de vida lliure, per inhibir la seva funció reproductora. La prova pilot es farà sobre un nombre d’exemplars d’entre 50 i 100, amb una durada de quatre anys d’estudi, per tal de poder obtenir uns resultats representatius. Inicialment, s’ha previst realitzar-la a les àrees periurbanes dels quatre municipis del Vallès Occidental.

 

Les administracions implicades han decidit impulsar el projecte davant la preocupació de l’augment de la presència de senglars a les zones urbanes i periurbanes, àrees amb la categoria de zones de seguretat, on no es pot caçar i on els animals troben refugi i aliment per a la seva subsistència. L'objectiu respon a la necessitat de posar fre al ritme de reproducció que està assolint el senglar en aquests indrets, per tal de disminuir el nombre d'incidències i millorar la convivència amb l'espècie.

 

Funcionament de la vacuna

La prova pilot farà servir una vacuna que ja ha donat bons resultats amb cérvol, als Estats Units d’Amèrica, i en senglar en captivitat, al Regne Unit. El seu mecanisme d’acció és la creació d’anticossos enfront l’hormona alliberadora de gonadotropines (GnRH), hormones que afavoreixen la funció reproductora en els mamífers. Tal com succeeix quan s’aplica una vacuna contra una malaltia, els animals rebran una dosi injectada (en aquest cas, via intramuscular) perquè, al cap d’uns dies, comencin a produir anticossos. La resposta immunitària per part dels individus es presenta variable, amb una durada d’entre 2 i 5 anys. Mitjançant la determinació de les hormones relacionades amb la reproducció, l’observació dels teixits de les gònades i els títols d’anticossos, es podrà determinar l’efectivitat de l’aplicació de la vacuna. Així, si les hormones disminueixen, els teixits reproductors es mostren inactius i els títols d’anticossos són elevats, s’evidenciarà una resposta positiva enfront la vacuna. L’estudi científic del projecte està coordinat pel Grup de Recerca sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la UAB, liderat per Manel López-Béjar, professor del Departament de Sanitat i Anatomia Animals.

 

Una metodologia complementària per a la gestió del senglar

El projecte pilot pot suposar una nova metodologia a tenir en compte i a afegir a les que ja s’utilitzen en la gestió del senglar, segons els seus promotors, que no pretenen la seva utilització com a mesura única ni el seu ús a gran escala. D’altra banda, cal mencionar que l’administració d’aquesta vacuna no representa cap risc en relació al consum de carn de senglar. De fet, la metodologia proposada és similar a la que s’està utilitzant a Austràlia i Nova Zelanda des de fa més d’una dècada en porc destinat al consum humà.

 

Taula rodona a Vacarisses

El passat 15 d’abril, la Sala dels Cups d’El Castell va acollir una taula rodona sobre diverses mesures per reduir la població de senglars a Vacarisses. Per oferir tots els punts de vista i les vies de solució possibles, es van convidar diferents agents involucrats en la problemàtica. Des de l'associació animalista LIBERA, es van explicar el sistema de contracepció dels senglars i el desplegament d’unes tanques elèctriques per protegir els conreus. Per la seva banda, la Societat de Caçadors La Torrota va defensar la seva pràctica i va sol·licitar més permisos. També van intervenir-hi un membre del cos d’Agents Rurals de la Generalitat, un veterinari del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la UAB i un especialista en fauna salvatge i fauna domèstica conflictiva. • Exemplar de senglar. Font: UAB
 • Presentació del projecte pilot al Casal de Cultura de Matadepera.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats